’Start to Smart’ - Hoe je gebouw stap voor stap slimmer maken?
Maandag 17 juni 2019
Van 17:30 tot 20:30
AuditoRium4 - CommunicatieCampus
Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent
Een gebouw omtoveren tot een ‘smart building’ biedt veel mogelijkheden om het gebouw vanop afstand te beheren. Gebruikers besparen tijd door gebouwautomatisatie, werkgevers of gebouweigenaars besparen geld op energiekosten door gebouwbeheer te centraliseren in één makkelijk systeem. Daarnaast leiden de lagere energie- en onderhoudskosten tot een daling van de CO2-uitstoot van het gebouw.
De proeftuinfase - start to automate
Hoe begin je eraan?
Frederick Ronse is CEO van Ovinto: een innovator op het gebied van telematica en remote monitoring. Hun missie bestaat erin om waarde te creëren via het genereren van business intelligence op basis van alle verzamelde, verrijkte en verwerkte data.
Toen Ovinto steeds groter werd, ging Frederick Ronse op zoek naar een eenvoudige manier om het gebouwbeheer te centraliseren. Hij kwam echter tot de conclusie dat de voorgestelde oplossingen steeds enorm uitgebreid waren, vol met buzz words zoals IoT, Artificial Intelligence, 4.0... en dat een simpele oplossing niet meteen voor handen lag. Gezien zijn ervaring met nieuwe technologieën in de treinsector, besliste hij om zo zelf een gebouwbeheersysteem te ontwikkelen.
“Wij ontwikkelden in samenwerking met het Europese Ruimtevaartagentschap een technologie om bottlenecks op te vangen. Het resultaat? Een systeem om alle parameters van op afstand te monitoren en op elk ogenblik op de hoogte te blijven van de situatie.”
“Wanneer je de sector in ogenschouw neemt kom je op een leuke contradictie terecht: mensen maken er geen probleem van om hun betalingen via hun telefoon te doen, maar bij 99% van de mensen thuis moet je fysiek nog op een schakelaar drukken om de lichten aan te steken. Dat staat ver weg van het ganse IoT, 4.0 en Artificial Intelligence verhaal”, aldus Frederick Ronse. “In de praktijk zien we dus dat de implementatie van IoT voor velen nog een moeilijk en complex gegeven is. De obstakelijks lijken te groot om eraan te beginnen. Maar dit hoeft niet zo te zijn”, vertelt Frederick Ronse.
Het begint allemaal bij het meten. Via eenvoudige tools, zoals een relais tussen het stopcontact en een toestel, die bovendien data stuurt naar een software programma, kan je eenvoudig het verbruik in kaart brengen, monitoren en zelf van op afstand via je laptop of gsm kan beheren.
Aan de hand van meetapparatuur zet Ovinto bovendien de eerste stappen om een ‘analoge’ schrijnwerkerij ‘slim’ te maken. Door te meten proberen we de energiekosten drastisch naar beneden te halen. De boodschap die Frederick steevast wil meegeven is: “aarzel niet en investeer in de toekomst”.
Meten is weten
The house that learns – het slim gebouw slimmer maken met IoT & AI
Prof. dr. Erik Mannens is Hoofd Research Validation bij imec en professor big data en artificiële intelligentie aan de Ugent. “Een tip voor bedrijven die een eerste stap zouden willen zetten in AI of IoT is dat ze zeker niet bang moeten zijn om binnen hun organisatie de eerste case te proberen uitwerken. Hoe moeilijk of makkelijk dat ook is”, aldus Prof. dr. Erik Mannens.
“De bouwsector is eigenlijk nog steeds een vrij traditionele sector. Om maar een voorbeeld te geven: de uitharding van beton. Ze nemen er allemaal een serieuze bovengrens. Je moet 28 dagen wachten vooraleer je aan een nieuwe bouwlaag mag beginnen, en eigenlijk zouden we via IoT een chip in het beton kunnen verwerken, waardoor we eigenlijk tot op de dag zouden kunnen weten wanneer een optimale sterkte aanwezig is en dat zou evengoed na 21 dagen of 22 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden bijvoorbeeld kunnen zijn. Waardoor we onmiddellijk al een grote meerwaarde zouden kunnen betekenen”, stelt prof. dr. Erik Mannens.
Met een blik op de toekomst ziet Mannens tal van mogelijkheden met grote 3D-printers, waardoor gebouwen abstracte, opvallende vormen zullen krijgen. Ook op vlak van indeling kan AI ondersteuning bieden. Artificial Intelligence analyseert de beschikbare ruimte en stelt dan tal van indelingsmogelijkheden voor die zorgen voor een optimaal gebruik van de ruimte.
Wees niet bang om een eerste case uit te werken
IoT inzetten voor de optimale gebruikerservaring op grote schaal
IoT kan gebruikt worden om gebouwen slimmer te maken. Niet alleen voor het beheer van gebouwen, maar ook om de gebouwen te laten werken voor de mensen die erin vertoeven. “Door data van IoT-sensoren te gaan benutten kunnen we eigenlijk de gebruikerservaring gaan verbeteren”, vertelt Steven Lambert, Chief Strategy Officer bij Spacewell. “We kijken onder andere naar bezettings- en comfortdata om de gebruikers de tools te geven om efficiënter en met een grotere aandacht voor welzijn zijn of haar werkdag te beleven.”
Gebouwen zijn niet langer zomaar een stapel stenen. Ze op dezelfde manier als vroeger behandelen is niet meer werkzaam.
Nieuwe technologieën zoals IoT, big data & data science zorgen er eigenlijk voor dat de volledige levenscyclus van een gebouw anders moet bekeken worden. Zowel de architecten, de bouwbedrijven, de uitbaters, property managers als de eindgebruikers moeten eigenlijk gaan zien hoe ze die data kunnen capteren en analyseren om te zien hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van de ruimte/m2 om zo eigenlijk een gebruikerservaring te creëren die mensen wil in die gebouwen doen komen.
Gebouwen die ons menselijk gedrag herkennen en ons via gebouwautomatisatie ondersteunen
Fotoreportage
Downloads
- Download de presentatie: Frederick Ronse - Ovinto - 17 juni 2019
- Download de presentatie: Prof. dr. Erik Mannens - imec - 17 juni 2019
- Download de presentatie: Steven Lambert - Spacewell - 17 juni 2019
Programma 17 juni 2019
Ontvangst
De proeftuinfase – Frederick Ronse, Ovinto
Frederick Ronse is CEO van Ovinto: een innovator op het gebied van telematica en remote monitoring. Hun missie bestaat erin om waarde te creëren via het genereren van business intelligence op basis van alle verzamelde, verrijkte en verwerkte data.
Ovinto is bovendien ook partner van IT Centraal. Samen met hen zetten we aan de hand van meetapparatuur de eerste stappen om een ‘analoge’ schrijnwerkerij ‘slim’ te maken. Door te meten proberen we de energiekosten drastisch naar beneden te halen. De boodschap die Frederick steevast wil meegeven is: “aarzel niet en investeer in de toekomst”.
The house that learns - Prof. dr. Erik Mannens, imec
Prof. dr. Erik Mannens is hoofd research valorisation bij imec & professor big data science aan de Universiteit Gent. Hij doktoreerde in Computer Science Engineering (2011). Momenteel leidt hij een data science-team van 50+ Semantic Technologies & Artificial Intelligence onderzoekers.
Met zijn presentatie ‘The house that learn’s’ gaat hij dieper in op de voor- en nadelen van ‘smart buildings’. Aan de hand van enkele concrete ‘smart spaces’ toont hij hoe nieuwe technologieën leiden tot een ommezwaai in de bouwsector.
Gebruik IoT voor een betere werkplekbeleving op grote schaal – Steven Lambert, Spacewell
Steven Lambert is Chief Strategy Officer bij Spacewell, een high-tech bedrijf dat zich richt op de integratie van de gehele waardeketen van vastgoed-, werkplek- en facilitymanagement.
Bij Spacewell neemt hij de rol op zich om de strategische initiatieven en veranderingen van de Spacewell-activiteiten in de verschillende continenten in goede banen te leiden om zo de ambitieuze groeiplannen mogelijk te maken.
Op de avondsessie van IT Centraal spreekt Steven Lambert over hoe we IoT kunnen inzetten om een betere werkplekbeleving te creëren. "Gebouwen die ons menselijk gedrag herkennen en ons via gebouwautomatisatie ondersteunen en bepaalde diensten faciliteren."
Culinaire netwerkgelegenheid
Deze avondsessie wordt u GRATIS aangeboden dankzij de partners van IT Centraal.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten