De stad van de toekomst? Hier wil je wonen en werken! - Live Stream Event

Live Stream Event

Live Stream Event

Dinsdag 20 april 2021

Herbeleef het hier

Jan-Adriaenssens

Tegen 2050 leeft naar schatting 70% van de wereldbevolking in steden. Dat stelt steden in de 21ste eeuw voor enkele grote uitdagingen: hun CO2-uitstoot drastisch verminderen, een oplossing vinden voor het toenemende plaatsgebrek en de leefbaarheid garanderen. De bouwsector speelt hierin een cruciale rol. Door vanuit een holistische visie rond IT ‘voor te denken’ over het bouwproces en het eindresultaat, moeten we streven naar een systematische herinrichting van onze steden.

Flexibele steden kiezen voor Smart City technologie

Jan-Adriaenssens

Een veilige, gezonde en bruisende stad met technologie als stuwende, maar stille kracht. Zo definieert Jan Adriaenssens, directeur City of Things van imec, de stad van de toekomst. De stad van de toekomst is een ‘smart city’, waarbij technologie een antwoord biedt op bredere maatschappelijke problemen en uitdagingen. Met het City of Things-project denkt imec na over de ‘slimme’ stad. Een proces dat vele uitdagingen en vragen met zich meebrengt.

Wanneer je slimme steden opzoekt op internet krijg je vaak sciencefiction beelden te zien met blauwe skylines met allerhande lijnen met data en connectiviteit in de lucht. Zijn dit dan de steden van de toekomst? Als we kijken naar het verleden dan is een stad een plek waar mensen op een natuurlijke wijze gingen samenwonen. Een stad is geen probleem dat moet opgelost worden, maar is een deel van de oplossing van hoe wij als mens omgaan met diverse complexe uitdagingen. Hoe kan technologie dan helpen om steden te maken waarin je wil wonen, werken of vertoeven?

Cities are never random. No matter how chaotic they might seem, everything about them grows out of a need to solve a problem.– Neal Shusterman

Jan-Adriaenssens

Een stad bestaat uit mensen en gebouwen. Dus die gebouwen maken intrinsiek deel uit van die stad. “Als we kijken wat de rol van technologie kan zijn in de stad van de toekomst, denk ik dat het heel interessant is dat die klassieke bouwsector heel goed op de hoogte is van alle mogelijkheden van wat technologie kan bieden, maar ook de uitdagingen die men daarmee wil aangaan”, vertelt Jan Adriaenssens. Het is niet genoeg om wat sensoren te plaatsen. De vraag is ‘wat wil je oplossen met de data die uit die sensoren komt’. Dat gaat over levenskwaliteit, luchtkwaliteit, mobiliteit, het menselijke aspect… Allemaal diverse invalshoeken die ook voor de klassieke bouwsector nieuwe perspectieven geven. Een nieuwe manier om te kijken naar hun sector, door middel van technologie.

Je kan pas nadenken over de technologie die moet ingezet worden, wanneer je weet wat voor stad je eigenlijk wil. – Jan Adriaenssens

Een smart city of een smart building’ kan dus enkel bestaan als innovatieve technologieën inspelen op de ware behoeften en noden van de inwoners. “Weten welke cutting-edge technologie er bestaat om echte problemen aan te pakken, is een waardevolle skill”, besluit Jan Adriaenssens. Een smart city is dus een manier van werken, en houdt geen einddoel op zich in. Een constante herziening van het smart city-beleid is noodzakelijk om telkens een betere versie van de stad te bekomen.

Pleidooi voor een Vlaamse Open City Architectuur

Pieter-Lenaerts

Slimme steden en gemeenten steunen op technologische oplossingen. Dat digitale potentieel kan maar nuttig worden ingezet als ICT-toepassingen vlot met elkaar communiceren en gegevens uitwisselen, altijd met de nodige waarborgen voor de bescherming van persoonsgegevens. Een digitale stad of gemeente heeft daarom nood aan een bouwplan of architecturale visie. Een Vlaamse Open City Architectuur richt zich daarop: het omvat een geheel aan afspraken en richtlijnen omtrent hoe gegevens het best met elkaar worden uitgewisseld.

Slimme deeloplossingen voor één samenwerkend geheel. – Pieter Lenaerts

Raf-Pieter

Elke stad of gemeente kan zo een digitaal bouwplan voor zichzelf uitvinden maar dat is niet efficiënt en leidt tot verschillende visies. Door hier op een Vlaamse schaal aan te werken komen we tot één uniforme architectuur die richtinggevend kan werken voor alle steden en gemeenten en de bedrijfswereld waar de slimme toepassingen van morgen zullen worden ontwikkeld. Op deze manier maken we het verhaal van de slimme stad ook behapbaar voor kleinere gemeenten die over minder technische expertise beschikken”, vertelt Pieter Lenaerts, ICT Directeur bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. Cruciaal in dit project is dan ook de betrokkenheid van de lokale besturen zelf. De ontwikkeling van het bouwplan zal een participatief traject zijn, met betrokkenheid van de lokale besturen, het bedrijfsleven, IT-leveranciers, en onderzoeksinstellingen.

Een slim gebouw is meer dan de som van de slimme delen. – Raf Buyle

Raf-Buyle

De toekomst van steden en gemeenten is slim”, aldus Informatiearchitect Raf Buyle van Digitaal Vlaanderen. Lokale besturen staan voor de uitdaging om verder te digitaliseren en te innoveren. Maar digitale bouwstenen bieden enkel een meerwaarde wanneer ze vlot met elkaar communiceren, onderling gegevens uitwisselen en rekening houden met privacygevoelige informatie. Ze moeten deel uitmaken van een gemeenschappelijk bouwplan of architecturale visie: een geheel van afspraken en richtlijnen over interoperabiliteit tussen verschillende IT-systemen en de uitwisseling van gegevens. “Een slim gebouw is immers meer dan de som van de slimme delen”, besluit Raf.

Fotogalerij

ITCE-livestream-voorjaar-2021
ITCE-livestream-voorjaar-2021
ITCE-livestream-voorjaar-2021
ITCE-livestream-voorjaar-2021
ITCE-livestream-voorjaar-2021
ITCE-livestream-voorjaar-2021
ITCE-livestream-voorjaar-2021
ITCE-livestream-voorjaar-2021
ITCE-livestream-voorjaar-2021
ITCE-livestream-voorjaar-2021
ITCE-livestream-voorjaar-2021
ITCE-livestream-voorjaar-2021
ITCE-livestream-voorjaar-2021
ITCE-livestream-voorjaar-2021
ITCE-livestream-voorjaar-2021
ITCE-livestream-voorjaar-2021

Programma

17 45

Start live stream met een streepje muziek

18 00

Jan Adriaenssens - Flexibele steden kiezen voor Smart City technologie

Wat maakt een stad of gebouw slim? Dankzij ‘the internet of things’ (IoT) worden verschillende soorten technologie (zoals bv. sensoren en actuatoren) met elkaar verbonden. Door hier artificiële intelligentie op toe te passen komen er nieuwe inzichten uit die data. Deze inzichten kunnen een rol spelen in de aanpak van stedelijke problemen. Technologie maakt een stad echter niet automatisch slim. Een stad of gebouw wordt pas slim als digitale technologieën voldoen aan de bestaande behoeftes van zijn bewoners.

Volgens Jan Adriaenssens, directeur City of Things bij imec, is de stad van de toekomst een stad met veel groen en vooral veel flexibiliteit. Flexibiliteit in transport, en in de bestemming van ruimtes. Smart City-technologie is de ideale manier om deze flexibiliteit toe te voegen aan de stad. Aan de hand van enkele concrete voorbeelden toont hij aan hoe technologie een rol kan spelen binnen steden en gebouwen van de toekomst.

18 30

Datacenter BeTV

Als onderdeel van een grote verhuizing van apparatuur tijdens een technologiemigratieproject, wilde BeTV de bestaande datacapaciteit vergroten binnen een beperkte ruimte. Dankzij Rittal heeft BeTV nu een perfecte controle over de temperatuur en het elektriciteitsverbruik dankzij de freecooling-technologie.

bekijk case

18 40

Raf Buyle - Pleidooi voor een Vlaamse Open City Architectuur

Raf Buyle is Informatie Architect bij Informatie Vlaanderen en sinds 2002 gepassioneerd door e-government. Op dit moment is Raf ondermeer betrokken bij het definiëren van een Vlaamse Open City Architectuur (VLOCA) en het ontwikkelen van een digitale virtuele representatie van Vlaanderen (DUET - Digital Twin).

Hij is trekker van het Vlaamse Interoperabiliteitsprogramma Open Standaarden voor Linkende Organisaties, dat focus neemt op het bouwen van bruggen tussen informatie binnen en buiten de overheid. Een mooi voorbeeld hiervan zijn standaarden die combimobiliteit in Slimme Steden mogelijk maken.

Als bestuurder bij Open Knowledge Belgium breekt Raf een lans voor Open Data. Daarnaast is hij is verbonden als onderzoeker aan het Internet Technology and Data Science Lab van Universiteit Gent.

Pieter Lenaerts - Democratisch samenleven door burgers en bestuur digitaal te verbinden

Pieter Lenaerts is ICT Director bij het Agentschap Binnenlands Bestuur waar hij meebouwt aan duurzaam en democratisch samenleven door burgers en bestuur digitaal te verbinden en te versterken.

19 20

Open gebouwbeheersysteem voor Shoppingcenter Gent-Zuid

Het shoppingcenter Gent-Zuid bevat winkelruimtes, kantoren, appartementen en het provinciaal administratief centrum. Beckhoff stond mee in voor de aansturing van het gebouw. Aan de hand van deze case licht Ronny Noynaert van Beckhoff tot waarom kiezen voor een open systeem eerder een eerstelijnsoplossing is dan een vangnet.

bekijk case

19 30

Slotwoord

De livestream event wordt u GRATIS aangeboden dankzij de partners van IT Centraal

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze smart building partners

Signify
Vinci
Schneider Electric
WAGO
eSave
ABB
EEG

Onze smart parking partners

rittal
rittal
rittal

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

 

 

Onze kennispartners

imec
imec
VKarchitects+engingeers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten