Start with Why! Smart buildings. Een nieuwe standaard | Live Stream Event
10 juni 2020
Van 11:00 tot 12:30
Live Stream Event
Hoe gaan we werken in het post-corona tijdperk, en vooral, waar? In ieder antwoord op deze vragen wordt technologie een belangrijk, richtinggevend principe. De informatisering van gebouwen staat niet stil en de grenzen tussen de fysieke en digitale wereld vervagen. Maar wat betekent dit voor onze omgang met technologie? En voor onze kantoren? Welke argumenten zijn er om voortaan echt van een ‘smart building by design’ werk te maken? En vooral, welke oplossingen zijn er beschikbaar? De grootste gemene deler is in ieder geval snel gevonden: het optimale gebruik van een gebouw. That’s why!
De functionele en gezonde werkplek
In tijden waar het coronavirus wild om zich heen slaat, staan veel kantoorwerkers stil bij de manier waarop ze werken. Het belang van een functionele en gezonde werkplek kan niet meer ontkend worden. Smart Buildings gaan in de eerste plaats over een ‘all-in’ optimaal gebruik maken van een gebouw. Eén van de allereerste ‘Smart Buildings’ was The Edge in Amsterdam. Hoewel The Edge intussen al vijf jaar oud is, blijft het ook vandaag nog één van de slimste en duurzaamste gebouwen ter wereld. “Velen denken dat een Smart Building iets voor de happy few is. Het is duur, het is complex, het is moeilijk op te schalen of het draait om technologie omwille van de technologie. Ik geloof dat het tegendeel waar is”, vertelt Tom De Fruytier.
Ik geloof dat er geen betere moment is dan vandaag om die transitie van domme naar slimme gebouwen te versnellen - Tom De Fruytier
Signify gelooft een belangrijke rol te kunnen spelen in die transitie van ‘domme’ kantoren naar ‘slimme’ kantoren, en dat heeft niet louter te maken met het feit dat slimme verlichting in een slim kantoorgebouw thuishoort. Als we slimme sensoren en een connectie met het internet toevoegen aan een bestaand systeem, dan wordt het lichtsysteem opgewaardeerd tot de digitale ruggengraat van een slim gebouw, daar licht overal in gebouwen aanwezig is. Hoe gaat dit specifiek in zijn werk? “Het lichtsysteem connecteren we met de cloud. We sturen vervolgens sensordata door naar die cloud, die veel verder gaat dan wat alleen nuttig is voor het verlichtingssysteem. Die data komt dan tot leven in een beheersdashboard, maar kan ook een persoonlijke app of een digitale kiosk zijn waar de gebruikers van het gebouw zich op kunnen beroepen. In functie van de gezondheid en het welzijn van medewerkers monitoren deze sensoren onder andere de bezettingsgraad, het aantal personen, de temperatuur (op kamer- en bureauniveau), het geluidsniveau, het daglichtniveau en de relatieve luchtvochtigheid, en zijn voorzien van een Bluetooth-functie voor indoor positionering en navigatie” verduidelijkt Tom De Fruytier.
Nu iedereen heeft leren thuiswerken zullen meer mensen dat in de toekomst ook vaker blijven doen. Ruimte is schaars en duur. Met de Interact Space Management Application van Signify kunnen facility managers dankzij historische data inzicht krijgen in hoe een gebouw gebruikt wordt. Zo kunnen ze hun ruimtes anders gaan inzetten en strategische beslissingen nemen op basis van data in plaats van veronderstellingen.
Waarom dus vandaag de stap zetten naar een smart building? “Wij schatten dat tussen de 60 en 70% van de gebouwen in de Benelux nog geen ledverlichting hebben. Als je weet dat je van een upgrade van TL naar een LED systeem tot 80% aan energie kan besparen, dan is het erg belangrijk dat we in het kader van de CO2-problematiek die transitie versnellen. Maar waarom dan eigenlijk niet meteen twee vliegen in één klap slaan en meteen ook ‘verslimmen’? Dat kan tegenwoordig zonder echte renovatie en is bij wijze van spreken bijna zo eenvoudig als een lamp vervangen”, aldus Tom De Fruytier. Voldoende pilootprojecten, zoals bijvoorbeeld The Edge, hebben reeds bewezen dat die technologie niet enkel tot slimmere gebouwen leidt, maar hen ook helpt om nog competitiever te zijn in de arbeidsmarkt door werknemers een slimme, gezonde en efficiënte werkomgeving aan te bieden. “De geschiedenis heeft ons al meermaals geleerd dat een crisis innovatie kan versnellen. Ik hoop dat dit ook zo zal zijn voor deze crisis en voor slimme gebouwen in het bijzonder. Want we verdienen allemaal een werkplek die duurzamer, gezonder en inspirerender is”, besluit Tom De Fruytier.
Effectieve links tussen fysiek en digitaal in de gebouwindustrie
“COVID-19 heeft voor opschudding gezorgd op de werkplek. En dit heeft zowel op korte als op lange termijn gevolgen voor het management, de dienstverleners en de werknemers”, vertelt Eric Van Bael. “Terug op kantoor moeten er overgangsmaatregelen worden gevolgd, zoals social distancing op de werkvloer. Ook slimme technologie kan helpen om het veilig te houden. Daarom werken we samen met grote vastgoedspelers om snel oplossingen in te voeren. Na de overgangsfase zal het coronavirus immers een blijvende impact hebben op hoe we werken en wat we verwachten van onze werkplek.”
Een weloverwogen digitalisering van de gebouwindustrie dringt zich steeds sterker op - Eric Van Bael
Het kantoor in het post-corona tijdperk wordt een bruisende ontmoetingsplaats waar werknemers, klanten, leveranciers en partners samenkomen. Niet meer met vastgeroeste schema's maar met sterk fluctuerende frequenties en events waar mensen naar zullen uitkijken. Dit kloppend hart van een bedrijf vereist daarom een veel meer flexibele combinatie van ruimtes waar je geconcentreerd kan werken, in combinatie met vergaderzalen, ruimtes waar mensen kunnen overleggen en brainstormen, en grotere zalen of atriums voor de lancering van een nieuw product, het vieren van een mijlpaal, of het geven van een opleiding. Aan de hand van software en IoT-gebaseerde oplossingen wil Spacewell dit mogelijk maken voor medewerkers, managers en dienstverleners. De noodzaak van een weloverwogen digitalisering van de gebouwindustrie dringt zich steeds sterker op.
Eric Van Bael pleit daarom volop voor het optimaal inzetten van BIM-data in gebouwbeheersystemen. “Door BIM-data in te bedden in een gebouwbeheersysteem breidt de waarde van BIM uit tot voorbij de ontwerp- en constructiefase. Dit opent de weg om digital twins te creëren die eigenaars en projectteams helpen intelligentie doorheen de hele levenscyclus van een gebouw te benutten.”
Veilig terug aan het werk in een slim kantoor
IoT-gebaseerde oplossingen zoals het meten van de werkplekdichtheid, het maken van reserveringen en een betere controle van het binnenklimaat kunnen bedrijven helpen bij de benutting van gebruiksdata en leiden tot dynamische aanpassingen van facilitaire processen. Dankzij, bijvoorbeeld, de implementatie van eenvoudige bewegingssensoren, kunnen gebruikers of managers de bezetting continu volgen en monitoren. Luchtkwaliteitssensoren kunnen naadloos toegevoegd worden om de omgevingscondities bij te houden en beeldsensoren kunnen een realtimebeeld geven van de drukte. Al deze oplossingen respecteren voor 100% de privacy, het welzijn en de gezondheid van mensen op het werk en zijn zowel geschikt voor kleinere als grotere organisaties. De stap naar een smart building is dus sneller gezet dan je denkt!
Downloads
- Download de presentatie: Tom De Fruytier - Signify - 10 juni 2020
- Download de presentatie: Eric Van Bael - Spacewell - 10 juni 2020
Programma 10 juni 2020
Start live stream met een streepje muziek
Christoph Ruys - IT Centraal
Inleiding
Tom De Fruytier - Signify
De functionele en gezonde werkplek
Signify lanceert nieuwe IoT sensoren die gegevens verzamelen en versturen via het Interact Office geconnecteerde verlichtingssysteem en API’s voor monitoring van de omgeving. In functie van de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers monitoren deze sensoren de bezettingsgraad, het aantal personen, de temperatuur (op kamer- en bureauniveau), het geluidsniveau, het daglichtniveau en de relatieve luchtvochtigheid, en zijn voorzien van een Bluetooth-functie voor indoor positionering en navigatie.
Tom De Fruytier focust op de mogelijkheden om de werkervaring op kantoor te differentiëren en bij te dragen aan het creëren van een functionele en gezonde werkplek.
Eric Van Bael - Spacewell
Effectieve links tussen fysiek en digitaal in de gebouwindustrie
Smart Buildings, Back to Workplace, Digital Twin, Building Lifecycle Intelligence… thema’s die Spacewell in de praktijk brengt via verschillende oplossingen, vaak gericht op specifieke stakeholders zoals managers, medewerkers en service providers. Daarnaast biedt Spacewell tal van oplossingen die behoeften en budgetaire mogelijkheden combineert.
Eric Van Bael spreekt over de noodzaak van een weloverwogen digitalisering van de gebouwindustrie, zodat bedrijven en organisaties makkelijker een effectieve link leren leggen tussen fysiek en digitaal.
Q&A met Tom De Fruytier en Eric Van Bael
Einde
Dit Live Stream Event werd u GRATIS aangeboden door de partners van IT Centraal
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten