Smart energy flow - Inspiratie om de Europese bouw ambities in 2050 te behalen
Smart energy als inspiratie en hoognodige stap om de toekomstige bouwambities te behalen.
Niet enkel de bouwsector maar de hele samenleving moet een tandje bijsteken om de Europese bouwambities én de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te halen. Gebouwen slimmer maken en de verschillende technologieën accurater laten samenwerken zijn een deel van de oplossing. Door te kiezen voor smart energy kunnen we inspelen op nieuwe noden en een optimaal evenwicht tussen energievraag en -aanbod creëren. Digitale sensoren, controle-algoritmes en dashboards maken het mogelijk om het energieverbruik te monitoren en optimaliseren met het oog op een efficiënter energiebeheer.
Tijdens deze sessie omtrent smart energy licht Matthias Strobbe (imec) toe hoe slimme sturingen op basis van AI kunnen leiden tot duurzame gebouwen. Vervolgens wijzen Kurt Corvers (Sweco) en Damien Picard ons op hoe we energie kunnen besparen aan de hand van slimme algoritmes. Tot slot nemen Ruben Delvaeye (Buildwise), Niko Bonnyns (C-Energy), Bert Lenaerts (Groep Vanhout) en Bert Michiels (ComTIS Energy) ons mee door enkele boeiende cases omtrent smart energy.
“Één van de oplossingen om tot een meer duurzame maatschappij te komen ligt voor de hand,” zegt Mathias Strobbe van Imec. “We moeten ons verbruik flexibel gaan aansturen. We zitten volop in de transitiefase op weg naar duurzame energiebronnen. Opslagsystemen zullen hierbij cruciaal zijn. Daarnaast zal artificiële intelligentie een belangrijke rol spelen in het voorspellen van de energieproductie en het beter afstemmen van onze elektriciteitsvraag op het aanbod.”
Machine learning via AI heeft nood aan data maar ook daar kunnen we spaarzaam mee omgaan."
- Matthias Strobbe
Senior Researcher & Business Developer imec
Een algoritme als oplossing tot het verlagen van het energieverbruik
De energiefactuur, daar draait het om. Als die beheerbaar en beheersbaar is geworden dan zetten we de juiste passen om efficiënter om te spingen met onze schaarse energiebronnen.
Komende 10 jaar zullen alle as-built dossiers computer readable zijn om de accuraatheid van de energie-efficiëntie te perfectioneren."
- Kurt Corvers, Operational Manager Sweco
“Met Sweco willen we minsten 30 jaar verbonden blijven aan onze gebouwen,” legt Kurt Corvers uit. “Het mag niet zijn dat gebouwen blijven instaan voor 40% van het energieverbruik. Goed dat Europa ingrijpt. Onze verbintenis met de gebouwen over langere termijn zorgt ervoor dat we blijvend kunnen ingrijpen bij veranderende regels.”
Ook voor Damien Picard van Builtwins zijn er nauwelijks grenzen aan de mogelijkheden om slim energiebeheer te realiseren. “Via diverse algoritmes kunnen stuursignalen het energieverbruik optimaliseren. Innovatieve regelsoftware gekoppeld aan bv. weersvoorspellingen, zal de norm worden. In de praktijk hebben we reeds ontdekt dat het gebruik van het algoritme tussen de 20 tot 50% van het energieverbruik kan reduceren.”
We moeten onze businessmodellen gaan "herdenken".
“De werelden van opwekking en verbruik moeten een 2-wegs dialoog aangaan,” weet Ruben Delvaeye van Buildwise. “Demand follows generation is het nieuwe ‘nu’ terwijl we vroeger mikten op generation follows consumption.”
De opkomst van nieuwe 'As A Service' businessmodellen is een garantie op efficiëntie op langere termijn."
- Ruben Delvaeye, Projectleider Buildwise
“Daar zijn wij al een hele tijd mee bezig,” voegt Niko Bonnyns, Project Director bij C-energy, eraan toe. “Cordeel to Formula One (C2F1*) is een ambitie die we met heel de groep delen. In ons innovatieproject in Temse zijn we constant aan het experimentenen en uitvoeren om zo enegie-efficiënt mogelijk te werken op de site. Zo zijn we ter plaatse een energieheuvel aan het bouwen, wat de eenvoudigste en goedkoopste manier is om een grote hoeveelheid energie op te slaan”
CEO Bert Lenaerts brengt met Groep Vanhout Energy as a service in de praktijk. In hun project in Diest, de Tuilerie, bieden ze HVAC 15 jaar lang aan zonder dat de gebruiker zich ergens zorgen hoeft over te maken.
“We worden getriggerd om onze klanten te ontzorgen en hen garanties te bieden.” Bert Michiels van ComTIS Energy weet waar hij het over heeft. “Schommelingen in energieprijzen en onverwachte kosten hebben geen impact op de klant. Ook financieel komt de verbruiker er veel beter uit dan met andere systemen.”
In de Tuilerie hebben we het ESCO toegepast. 15 jaar lang bieden we heat & cool aan 'as a service'."
- Bert Lenaerts, CEO Groep Vanhout
Met een BEO-veld garandeer je zomer en winter de perfecte koeling of warmte."
- Bert Michiels, Manager ComTIS Energy
Download de presentaties
- Download de presentatie: Matthias Strobbe - Imec - 19 juni 2023
- Download de presentatie: Kurt Corvers (Sweco Belgium) en Damien Picard (Builtwins) - 19 juni 2023
- Download de presentatie: Ruben Delvaeye - Buildwise - 19 juni 2023
- Download de presentatie: Nico Bonnyns - C-energy - 19 juni 2023
- Download de presentatie: Bert Lenaerts (Groep Vanhout) en Bert Michiels (ComTIS Energy) - 19 juni 2023
Fotogalerij
Programma
Ontvangst
Introductie - Smart energy flow - Inspiratie om de Europese bouw ambities in 2050 te behalen
Een hypermodern kantoorgebouw als toonzaal van wat VINCI Facilities allemaal in zijn mars heeft - met VINCI Facilities
Matthias Strobbe (Imec)
Slimme sturingen op basis van AI leiden tot duurzame gebouwen
De transitie naar een CO² vrije maatschappij houdt een shift in van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare electriciteit. De energie-opslag in batterijen en de slimme aansturing van het verbruik door middel van slimme algoritmes winnen aan belang. Imec neemt een leidende rol op in het ontwikkelen van dergelijke controle-algoritmes. In Europa evolueren we naar een toekomst waarin batterijen laden wanneer er een overschot aan groene energie is of elektrische auto’s dynamisch ontladen. Met artificiële intelligentie gericht op het voorspellen van de energieproductie kunnen we de elektriciteitsvraag juister afstemmen op het aanbod. In het AI4Energy team van imec-UGent-IDLab wordt gezocht naar waardecreatie voor de eigenaars van flexibele assets in functie van een duurzame maatschappij.
Etion tilt zijn kantoorgebouw tot een hoger niveau aan de hand van slimme verlichting - met Signify
Kurt Corvers (Sweco) & Damien Picard (Builtwins bv)
Een algoritme als oplossing tot het verlagen van het energieverbruik
Gebouwen worden steeds duurzamer dankzij betere isolatie en het inzetten van duurzamere HVAC-technologieën. Hierdoor worden gebouwinstallaties ook complexer en het aantal tunings-parameters explodeert. Om het volledige duurzaamheids- en comfortpotentieel van zulke gebouwen te gebruiken, moet de regeling van het HVAC-systeem fundamenteel veranderen. In plaats van een traditionele regeling op basis van stooklijnen, thermostaten, en scenario-gebaseerde programmatie, bieden Sweco en Builtwins na een 10-jarig onderzoeks- en ontwikkelingstraject aan KU Leuven een nieuwe methodiek op basis van gedetailleerde modellen. Het algoritme is gebaseerd op een digital twin, een gedetailleerd model van het gebouw en zijn HVAC-systeem, gekoppeld aan weervoorspellingen. Het algoritme berekent continu de beste manier om elke actuator van het HVAC-systeem aan te sturen om zo energiebesparingen, duurzaamheid en het comfort van het gebouw te maximaliseren.
Kurt, Operational Manager bij Sweco, en Damien, CEO en medeoprichter van Builtwins BV, lichten ons toe a.d.h.v. voorbeelden van de praktijk hoe en waarom hun algoritme typisch tussen 20 tot meer dan 50% van het energieverbruik verbonden aan het verwarmen, koelen en ventileren kan reduceren terwijl het comfort zelfs verbeterd wordt.
Partnervideo
Ruben Delvaeye (Buildwise), Niko Bonnyns (C-Energy), Bert Lenaerts (Groep Vanhout) & Bert Michiels (ComTIS Energy)
Smart energy - What's in a word?
De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Een waarheid als een koe, en je zou het kunnen zien als een van de basisprincipes die te linken zijn aan het begrip ‘smart energy’. Toch staat het begrip ‘smart energy’ niet voor één technologie of één toepassing. Smart energy staat voor het slim beheren van je ‘energiehuishouding’, het op elkaar afstemmen van energieconsumptie en -productie. Dit kan zowel op individueel niveau, binnen een gebouw, als op een groter, collectief niveau, bv. binnen een energiegemeenschap. Er wordt inzicht gegeven in tal van opties die bestaan om tot slimmer energiebeheer over te gaan, in de verschillende opportuniteiten die dit biedt alsook in de hordes die nog te nemen zijn. Vervolgens komen twee projecten aan bod die een concrete invulling hebben gegeven aan wat ‘smart energy’ kan zijn. C-Energy licht toe hoe het haar eigen site in Temse gebruikt als ‘onderzoeksterrein’ voor tal van energie gerelateerde innovatieprojecten. ComTIS Energy licht de case ‘De Tuilerie Diest’ toe, waar het als ESCO-bedrijf de komende 15 jaar ‘Energy as a Service’ aanbiedt.
Netwerkmoment
Verzorgde walking dinner met genoeg tijd om met vakgenoten, collega’s en nieuwe contacten bij te praten.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten