Smartbuilding kosten en baten: van ontwikkeling tot optimalisatie
INSPIRATIE EVENT:
- De werkelijke baten en kosten van gebouwautomatisering
Universiteit Antwerpen - Case The Louise: Pionier in slimme gebouwen in België
Saskia Roosen & Christophe Grabielle | PATRIZIA SE & CG TALON - E-mobility, smart parking en een slimme omgeving van de toekomst
Jochen De Smet | Expert E-mobility
Ontdek hoe innovatie en technologie de werkplek van morgen vormgeven samen met de Universiteit Antwerpen, die haar onderzoek 'Building Control Life Cycle Costing' presenteert. Ontdek alles over de baten van gebouwautomatisatie en de impact ervan op verschillende gebouwen.
Daarna nemen Saskia Roosen van PATRIZIA SE en Christophe Grabielle van CG TALON ons mee in het verhaal van The Louise, een state-of-the-art slim kantoorgebouw. Samen scheppen zij een beeld van hoe het eerste volledig slimme gebouw in België tot stand kwam. Kom alle waardevolle conclusies en lessen te weten uit deze prestigieuze case.
Tot slot verleggen we de focus naar de bredere omgeving. Jochen De Smet schetst hoe E-mobility, smart parking en andere slimme oplossingen onze leefomgeving kunnen transformeren.
Downloads
- Download de presentate:
De werkelijke baten en kosten van gebouwautomatisering - Lukas Vandenbogaerde, Jasmine Meysman en Stijn Verbeke - 31 maart 2025 - Download de presentate:
Case The Louise: Pionier in slimme gebouwen in België - Saskia Roosen en Christophe Grabielle - 31 maart 2025 - Download de presentate:
E-mobility, smart parking en een slimme omgeving van de toekomst - Jochen De Smet - 31 maart 2025
De werkelijke kosten en baten van gebouwautomatisatie
Gebouwen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik en de CO₂-uitstoot in Europa, wat leidt tot steeds strengere regelgeving. Automatisatie speelt hierin een cruciale rol, zeker met de opkomst van de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) en de Smart Readiness Indicator (SRI), die slimme gebouwen beoordelen op efficiëntie en duurzaamheid. Vanaf 2030 moeten nieuwe gebouwen zelfs emissievrij zijn.
Vanaf eind 2025 moeten alle gebouwen met een minimaal, nominaal vermogen van meer dan 290 kilowatt een gebouwautomatisering hebben. Voor zover dit technisch, functioneel en economisch haalbaar is."
Stijn Verbeke - Researcher & Lecturer
Universiteit Antwerpen
Het BICLIC-project van de Universiteit Antwerpen toont aan dat geavanceerde automatisatie het energieverbruik sterk kan verminderen. In ideale omstandigheden kan dit oplopen tot meer dan 50%, maar de werkelijke besparing hangt af van factoren zoals gebouwtype en gebruik. Hoewel automatisering financiële voordelen biedt, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Facility managers kampen vaak met onzekerheid over de levensduur en kosten van systemen, en de complexiteit van beheer vraagt om gespecialiseerde kennis.
Met het BICLIC-project kijken we hoe de kosten en baten van zo'n gebouwautomatisatiesysteem veel realistischer kan ingeschat worden. En dan gaat het niet alleen over de investeringskost, maar over de hele levenscyclus."
Jasmine Meysman - Postdoctoral Researcher & Lecturer
Universiteit Antwerpen
Om een realistisch beeld te schetsen, maakten de onderzoekers gebruik van dynamische simulaties die rekening houden met verschillende gebouwkenmerken. Hieruit bleek dat de besparing per gebouw sterk kan variëren. Naast energieverbruik werden ook onderhoudskosten en levensduur van componenten onderzocht, wat belangrijk is om de totale kosten-batenanalyse correct in te schatten.
Hoewel gebouwautomatisatie veel potentieel biedt, zijn de voordelen niet altijd eenduidig en hangt het rendement sterk af van de situatie. Verdere studies, zoals de ontwikkelingen rond de Smart Readiness Indicator, zullen helpen om de werkelijke impact en haalbaarheid van slimme gebouwen beter te begrijpen.
Het onderzoek heeft geleid tot zo'n achtduizend tal unieke gebouwvarianten die we gesimuleerd hebben. We kunnen de resultaten samenvatten, maar moeten concluderen dat elke case uniek is."
Lukas Vandenbogaerde - Researcher Phd Candidate
Universiteit Antwerpen
Tour Louise: Slim en duurzaam kantoor in Brussel
De Tour Louise, een iconisch kantoorgebouw aan de Louizalaan in Brussel, heeft een indrukwekkende transformatie ondergaan. Oorspronkelijk ontworpen in de jaren '60 door de gebroeders Polak, is het gebouw volledig vernieuwd door vastgoedbeheerder PATRIZIA SE, met een focus op technologie, duurzaamheid en welzijn.
Saskia Roosen van PATRIZIA SE licht toe hoe het renovatieproces verliep. “Hoewel de originele gevel behouden moest blijven, werd deze volledig vernieuwd en voorzien van isolerende en zonreflecterende eigenschappen. Intern zijn alle technieken gemoderniseerd, met onder andere warmtepompen, zonnepanelen en een geavanceerd waterbeheer. Ook werd extra aandacht besteed aan de biodiversiteit, met tuinen en terrassen rond het gebouw.”
Wellness en duurzaamheid stonden centraal in de herontwikkeling. Tour Louise streeft naar een WELL Platinum-certificering en biedt uitstekende faciliteiten voor fietsers, waaronder 200 parkeerplaatsen en hoogwaardige douches. In het auditorium kunnen huurders zelfs deelnemen aan pilateslessen.
Tijdens het hele traject hebben we ons gebaseerd op vier grote pijlers: tech enabled, wellness, sustainability en quality grade A."
Saskia Roosen - Head of Asset Management BeLux
PATRIZIA SE
Christophe Grabielle, consultant voor het project, benadrukt het technologische aspect van het gebouw. “Slimme systemen zorgen voor energiebeheer, toegangscontrole en comfortoptimalisatie. De lift- en verlichtingssystemen zijn geautomatiseerd en er zijn talrijke sensoren geïnstalleerd die de luchtkwaliteit en bezetting meten. Een netwerkarchitectuur zorgt ervoor dat alle systemen naadloos samenwerken, waardoor het gebouw efficiënt en toekomstbestendig blijft.”
Een belangrijk aspect was de implementatie van technologie vanaf de ontwerpfase. Dit minimaliseerde kosten en garandeerde een soepele integratie. Het project toont aan dat een slim gebouw niet enkel draait om technologie, maar vooral om het verbeteren van de gebruikerservaring en het optimaliseren van de operationele processen.
Met deze renovatie zet Tour Louise een nieuwe standaard voor slimme en duurzame kantoorgebouwen in Brussel. Het project bewijst dat innovatie en erfgoed hand in hand kunnen gaan, zonder in te boeten op functionaliteit en esthetiek.
Technologie moet van bij het ontwerp geïntegreerd worden om een feilloze werking te garanderen en de operationele kosten structureel te verlagen."
Christophe Grabielle - Real Estate Expert & Managing Director
CG TALON
Toekomstgerichte e-mobiliteit vraagt om slimme integratie en samenwerking
Jochen De Smet bellicht de snelle evolutie van elektrische mobiliteit en de impact ervan op ons energiesysteem en de gebouwde omgeving. Hij schetst hoe het traditionele tankstationsmodel plaatsmaakt voor een complex ecosysteem waarin gebouwen, laadpalen, energieproductie en voertuigen met elkaar moeten communiceren.
Elektrificatie betekent een verdubbeling van de elektriciteitsvraag in gebouwen, wat grote gevolgen heeft voor netcapaciteit en infrastructuur. België loopt voorop in Europa wat betreft de overstap naar elektrische voertuigen, met een verwachte elektrificatie van 80% van alle nieuwe wagens tegen 2030.
Elektrische mobiliteit verdubbelt de elektriciteitsvraag, een enorme impact waar we de komende jaren niet omheen kunnen."
Jochen De Smet - Expert e-mobility & Managing Director
Ekreo
De Smet pleit voor een geïntegreerde en datagedreven aanpak waarbij laadpleinen slim worden aangestuurd, hernieuwbare energie optimaal wordt ingezet en systemen zoals bidirectioneel laden bijdragen aan netstabiliteit.
Hij waarschuwt voor uitdagingen zoals gebrek aan prijstransparantie, beperkte uptime van laadpalen en netcongestie. Toch biedt e-mobiliteit ook kansen voor kostenbesparing en duurzaamheid, mits er vanaf het ontwerp wordt nagedacht over energiemanagement en samenwerking tussen actoren.
Met concrete voorbeelden, zoals het project op de luchthaven met meer dan 800 laadpunten, illustreert hij hoe slimme oplossingen nu al realiteit zijn. Elektrische mobiliteit hoeft dus niet gezien te worden als een extra last, maar als een hefboom naar een slimme, duurzame toekomst.
Fotogalerij
Programma
Ontvangst
Case partner ABB
Introductie
Case partner VINCI Facilities
Universiteit Antwerpen
De werkelijke baten en kosten van gebouwautomatisering
De vraag naar gebouwautomatisering groeit snel, mede door Europese en lokale regelgeving zoals de Smart Readiness Indicator en de verplichting tot integratie van energiemanagement in alle bestaande grote kantoorgebouwen vanaf eind 2025.
Maar welke besparingen kan je realistisch verwachten? En in welke mate zijn de prestaties afhankelijk van technische kenmerken van de gebouwautomatisering en het gebouw zelf? De Universiteit Antwerpen onderzoekt deze vragen in het innovatieve Building Control Life Cycle Costing-project (B•CLIC). Dit onderzoek biedt inzicht in de levenscycluskosten van gebouwautomatisatie en controlesystemen in kantoorgebouwen – van installatie en onderhoud tot energieprestaties en vervangingskosten. Praktijkmetingen, interviews met ontwerpers en facility managers, en gedetailleerde dynamische energiesimulaties van 10.000 gebouwvarianten voeden een innovatieve beslissingsmethodiek.
Benieuwd hoe technologische keuzes, gebouwontwerp, bewonersgedrag en regelstrategieën de kosten en baten van gebouwautomatisatie kunnen beïnvloeden? Laat je inspireren door dit onderzoek met Lukas Vandenbogaerde, Jasmine Meysman en Stijn Verbeke en ontdek hoe je slimme automatisatie zelf slim kunt aanpakken.
Case partner ING
Saskia Roosen & Christophe Grabielle | PATRIZIA SE & CG TALON
Case The Louise: Pionier in slimme gebouwen in België
Laat u door Saskia Roosen van PATRIZIA SE en Christophe Grabielle van CG TALON meenemen op een inspirerende reis door de transformatie van één van de eerste slimme kantoorgebouwen in België: The Louise.
Ontdek de visie achter dit innovatieve project. Waarom besloten ze The Louise om te vormen tot een slim gebouw, en welke toekomst werd hiermee voor ogen gehouden? Leer het verhaal achter de keuzes die hebben geleid tot deze technologische transformatie.
Vervolgens duiken we dieper in de technische en praktische kant van het project. Kom te weten hoe het proces van concept tot het gebruik van The Louise verliep en welke slimme technologieën geïntegreerd zijn. Daarnaast komen ook de voordelen voor gebruikers, de uitdagingen die ze onderweg tegenkwamen en de waardevolle lessen die ze hebben geleerd aan bod.
Case smart parking partners (Alphatronics, e-RS & Capacity)
Jochen De Smet | Expert E-mobility
E-mobility, smart parking en een slimme omgeving van de toekomst
Hoe kan E-mobility en smart parking een sleutelrol spelen in de transitie naar slimme gebouwen en een duurzame leefomgeving? Tijdens deze boeiende presentatie neemt Jochen De Smet je mee in de wereld van slimme energieoplossingen en innovatie in deze snel evoluerende sector.
Van de impact van sluitende kerncentrales en internationale evoluties in batterijen, tot evoluties op vlak van bidirectioneel laden en batterijopslag als energiebuffer – ontdek hoe deze ontwikkelingen de toekomst vormgeven.
Met praktijkvoorbeelden, zoals een luchthaven als pionier, leren we hoe slimme energie-infrastructuren bijdragen aan flexibiliteit en congestiemanagement. Afsluiten doet Jochen met enkele interessante investeringsinzichten en strategieën voor het optimaliseren van het laden van elektrische voertuigen.
Netwerkmoment
Verzorgde walking dinner met genoeg tijd om met vakgenoten, collega's en nieuwe contacten bij te praten.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot kennis
- Toegang tot een netwerk van bouwprofessionals
- Toegang tot 14 thema-gebonden events
- Toegang tot 60 fabrikant experten met persoonlijk contact