Waar licht is, is inzicht
"Door het lichtsysteem aan een IT infrastructuur en de cloud te koppelen, kunnen LED-lichtpunten en sensoren gegevens uitwisselen met een dashboard. De verzamelde data helpen om meer inzicht te krijgen, de bedrijfsvoering te verbeteren en kosten te verlagen.”
Tom De Fruytier - Signify
T + 32 2 525 75 75 - tom.defruytier@signify.com
Signify (de nieuwe bedrijfsnaam van Phillips Lighting) kondigde in het voorjaar van 2018 een nieuw Internet of Things (IoT) -platform Interact aan. Het Interact IoT platform levert via connected verlichtingssystemen en sensornetwerken nieuwe inzichten, voordelen en services op. Het platform maakt verlichting slim, want waar licht is, is inzicht.
Harsh Chitale, Business Group Leader Professional (Signify)
"Ten eerste hebben we het voortouw genomen in energie-efficiënte LED-verlichting en vervolgens in het verbinden van verlichting om operationele voordelen te bieden aan onze klanten. Nu de lichtpunten slim genoeg zijn om gegevens te verzamelen over hun prestaties en de omgeving om hen heen, maken we gebruik van die intelligentie. Door de gegevens van onze connected verlichting, apparaten en systemen te analyseren, is het ons doel om extra waarde te creëren voor onze klanten door middel van gegevensgestuurde services die nieuwe mogelijkheden en ervaringen ontgrendelen."
Verlichting aangesloten op het internet krijgt steeds meer de rol als dataverzamelaar. Dankzij API’s (Application Programming Interface) kunnen de verlichtingssoftware en de systeemarchitectuur gegevens uitwisselen met LED-lichtpunten en sensoren. De verzamelde data helpen om meer inzicht te krijgen en zo de bedrijfsvoering te verbeteren en de kosten te verlagen.
Slimme verlichting
Bij connected verlichting draait het om datacommunicatie in twee richtingen. Eén van de grootste voordelen van deze bidirectionele datastroom is dat verlichtingssystemen nu in realtime beheerd, bewaakt en onderhouden kunnen worden. Standaard verlichting biedt namelijk weinig tot geen data over de huidige status van armaturen en andere apparaten. Een systeembeheerder moet het hele verlichtingssystemen dan offline halen om problemen op te lossen, de configuratie van de armaturen aan te passen of een nieuwe lichtshow te vertonen. Connected verlichting beschikt over beheersoftware in het IT-netwerk of in de cloud. Daardoor hebben systeembeheerders tal van mogelijkheden voor het volgen en optimaliseren van de dagelijkste activiteiten.
Smart Cities
Systemen sturen waarschuwingen als hun werking wordt verstoord of als ongebruikelijke zaken zich voordoen. Omdat de armaturen in staat zijn gegevens over zichzelf te delen, kunnen deze waarschuwingen ook gedetailleerde informatie over de armatuur bevatten zoals locatie, type, instellingen enzovoort. Technici kunnen deze informatie gebruiken om snel op problemen in te spelen. Dit is vooral nuttig wanneer de armaturen over een groot gebied verspreid zijn, denk bijvoorbeeld aan de straatverlichting in steden. Een nieuwe stap richting Smart Cities. Storingsmeldingen en reparatieorders kunnen extern beheerd en gedistribueerd worden, zodat niemand ’s nachts nog hoeft rond te rijden op zoek naar uitgevallen verlichting.
Smart Buildings
Als organisaties hun verlichtingsbeheersoftware combineren met een database, levert dat nog extra voordelen op. Zij kunnen dan namelijk historische gegevens over de functionaliteit bewaren, samen met eventuele datastromen van sensornetwerken en indoor navigatiesystemen. Deze datagestuurde inzichten uit analyses en rapporten leveren een onschatbare toegevoegde waarde op.
Een ander typisch voorbeeld van het nut van slimme verlichting is dat zo bezittingsgegevens van verschillende gebouwen gecombineerd en geanalyseerd kunnen worden om managers te helpen begrijpen en te voorspellen hoe mensen kantoorruimtes gebruiken. Zo kunnen besparingen gerealiseerd worden door het gebruik van de bestaande kantoorruimte te optimaliseren en beter ontworpen en efficiëntere gebouwen te ondersteunen.
Meer info:
https://www.interact-lighting.com/global
Contacteer Tom De Fruytier voor meer informatie.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten