Een open BMS als slimme ruggengraat van Nobel 1

Header ABB case

Met de oplevering van Nobel 1 zet het UZ Gent opnieuw een grote stap richting een toekomstgerichte zorgcampus. Deze nieuwe hoogbouwtoren maakt deel uit van het ambitieuze masterplan van het ziekenhuis en zal fungeren als uitvalsbasis voor onderzoek, onderwijs en innovatie binnen de gezondheidszorg. Achter de schermen staat een sterk staaltje technologie dat alles draaiende houdt: een geavanceerd Building Management System (BMS), gebouwd op een jarenlange samenwerking tussen ABB en Cegelec.

Projectinfo:

Project: Nobel 1, UZ Gent

Locatie: Gent

Betrokken partij: Cegelec

Betrokken partner: ABB

Eén systeem, duizende datapunten

Voor de technische uitwerking van Nobel 1 deed UZ Gent een beroep op Cegelec, dat verantwoordelijk was voor de installatie van elektriciteit, HVAC en sanitair. Daarbij maakten ze gebruik van ABB-componenten voor de volledige automatisatie van onder andere de verlichting. "We werken met scenario’s zoals afwezigheidsdetectie, daglichtsturing en centrale uitschakeling", vertelt Christophe Van den Bossche van Cegelec. "Dankzij de directe koppeling met het ABB BMS kunnen we die sturingen heel efficiënt uitvoeren en opvolgen."

Het hart van het systeem is het ABB Building Management System, dat niet alleen de verlichting, maar ook HVAC, CO₂, temperatuur en vochtregelingen beheert. Die gegevens worden centraal verzameld en geanalyseerd met de ABB Building Analyzer, wat het mogelijk maakt om het systeem continu te optimaliseren.

Christophe Van den Bossche

Met de ABB componenten voeren we verschillende scenario's uit en dat alles in rechtstreekse koppeling met het BMS-systeem."

Christophe Van den Bossche - Project Manager Elektriciteit
Cegelec

Nobel 1

Open protocollen als sleutel tot integratie

Wouter Van Rysselberghe van ABB licht toe hoe het systeem is opgebouwd: “In dit project kozen we voor open protocollen – BACnet voor de HVAC-sturingen en KNX voor de verlichting. Die keuze is cruciaal: het zorgt ervoor dat derde partijen eenvoudig kunnen integreren, en dat het systeem futureproof is.”

Het voordeel van die open structuur? Het volledige masterplan van UZ Gent kan stapsgewijs geïntegreerd worden in één centraal platform. “Zo bouwen we aan één overkoepelend BMS dat preventief onderhoud en centralisatie mogelijk maakt. En dat verlaagt dan weer de total cost of ownership,” aldus Van Rysselberghe.

Wouter Van Rysselbergh

We maken hier gebruik van open protocollen. Zo kunnen externe partijen geïntegreerd worden en is het systeem volledig futureproof."

Wouter Van Rysselberghe - Sales Engineer Electrification
ABB

Een intuïtieve en schaalbare oplossing

Tom Wille van Cegelec onderstreept het gebruiksgemak van het systeem: “Het BMS is intuïtief opgebouwd, zodat zowel de techniekers van UZ Gent als de externe onderhoudspartners er snel mee aan de slag kunnen. Dankzij het Aspect-platform is het bovendien schaalbaar, wat betekent dat toekomstige gebouwen moeiteloos aan het bestaande systeem toegevoegd kunnen worden.”

Alle systemen in Nobel 1 zijn softwarematig makkelijk aanpasbaar, waardoor ze klaar zijn voor toekomstige noden. “We kunnen snel bijsturen en optimaliseren, zonder dat er zware ingrepen nodig zijn,” zegt Wille.

Tom Wille

Het BMS-systeem is zeer intuïtief opgebouwd, wat ervoor zorgt dat techniekers van UZ Gent of externe firma’s snel kunnen ingrijpen en bijsturen."

Tom Wille - Technical Manager
Cegelec

Partnerschap als motor van innovatie

De samenwerking tussen ABB en Cegelec gaat al meer dan 25 jaar terug. “Die jarenlange band zorgt ervoor dat we snel kunnen schakelen bij technische uitdagingen. Onze korte lijnen met ABB’s ontwerpafdeling en onze eigen engineeringafdeling zorgen voor snelle, doeltreffende oplossingen,” vertelt Tom Wille.

David Ketelaers van ABB sluit af: “Onze sterkte ligt in partnerships. Dankzij onze open architectuur kunnen we samenwerken met de beste technologieën wereldwijd. En dat is precies wat gebouwen als Nobel 1 vandaag nodig hebben: slimme, duurzame en toekomstgerichte oplossingen.”

Videocase ABB

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze smart building partners

Signify
Vinci
Schneider Electric
WAGO
eSave
ABB
EEG

Onze smart parking partners

rittal
rittal
rittal

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

 

 

Onze kennispartners

imec
imec
VKarchitects+engingeers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Steligence

Brain Buildings, een B2Build Mediaplatform, is een productie van Claerhout nv Communicatiehuis

Claerhout Communicatiehuis

Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot kennis
  • Toegang tot een netwerk van bouwprofessionals 
  • Toegang tot 14 thema-gebonden events 
  • Toegang tot 60 fabrikant experten met persoonlijk contact