Kan je oude gebouwen nieuwe trucjes aanleren?
Steeds meer steden willen klimaatneutraal zijn. Nieuwe state-of-the-art gebouwen beantwoorden aan deze energiezuinige criteria, maar wat met het oude stedelijke erfgoed? Radisson Blu in Brussel toont aan dat ook bestaande gebouwen uitgerust kunnen worden met smart technologieën die hun ecologische voetafdruk gevoelig verkleinen. Gebouwen staan in voor 41% van de energieconsumptie. Gezien het aandeel van grote gebouwen (hotels, kantoorblokken e.d.), vormen steden dus een belangrijke focusmarkt. Het beleid doet er alles aan om zowel nieuwe als oude gebouwen zo energie-efficiënt mogelijk te maken om zo de CO2-uitstoot van de stad te beperken.
Aan de hand van sensoren en infrastructuur die via ‘The Internet of Things’ met elkaar verbonden zijn, kan de stad het energieverbruik met wel 30% verminderen. Zo zou de straatverlichting aangepast kunnen worden in functie van de aanwezigheid van voorbijgangers, maar ook de verluchting en verwarming van gebouwen naargelang het gebruik dat ervan wordt gemaakt. Ook in bestaande gebouwen, zoals het Radisson Blu hotel in hartje Brussel.
Retrofitting en intelligent maken van oude gebouwen is een goede manier om snelle efficiëntiewinsten te boeken. Zo blijkt uit het rapport van 2017 van Siemens en Arup, specifiek over Brussel, dat aantoont dat ook bestaande gebouwen uitgerust kunnen worden met sensoren om het energieverbruik intelligent te beheren. De gecapteerde informatie stuurt gericht verschillende systemen aan (verwarming, verluchting,…) om altijd de optimale leefomstandigheden te creëren.
Impact van nieuwe maatregelen
Het statige Radisson Blu hotel in hartje Brussel is daar een prachtig voorbeeld van. De bestaande installatie werd aangepast en uitgebreid met een WKK, die gelijktijdig op een continue manier warmte en elektriciteit produceert. Hierbovenop werd een optimalisatie uitgevoerd in de vergader- en evenementzalen, waar luchtbehandelingsgroepen zorgen voor verse, warme of koude lucht. Tot voor kort gebeurde dat op basis van het maximum aantal toegelaten personen in elke zaal. Het gevolg is een belangrijk energieverlies bij onvolledig bezette zalen. Door de zalen uit te rusten met CO2-sensoren, wordt er nu enkel verlucht, gekoeld of verwarmd in functie van de benodigde luchtkwaliteit. Dankzij de sensoren kunnen de condities ook tot in detail opgevolgd worden en kunnen technici meteen ingrijpen bij problemen.
De impact van nieuwe maatregelen wordt digitaal opgevolgd en de parameterinstellingen worden van op afstand verder verfijnd via een cloudconnectie met het Intelligent Building Operation Center (IBOC) in Huizingen.
Met technologie van Siemens
Ook in gebouwen zien we meer en meer Mindsphere opduiken. MindSphere is het IoT operating system van Siemens dat sensoren, systemen en machines met elkaar verbindt. Waar het Desigo CC platform ervoor zorgt dat de aansturing of management van de gebouwtechnologiën correct gebeurt, zorgt Mindsphere voor een parallelle analyse van de data die deze connected devices genereren. Zo biedt Siemens steden en gemeenten een robuust instrument voor intelligente stadsontwikkeling en het creëren van perfecte leefomgevingen.
Meer info:
https://magazine.siemens.be/kan-je-oude-gebouwen-nieuwe-trucjes-aanleren/
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten