Willen we niet allemaal schone binnenlucht? Wees fijn stof te slim af!
Zo’n 90% van ons leven brengen we binnen door: thuis, op school, in de sportclub, of op kantoor. Al te vaak is de lucht op die plekken vervuild met fijn stof. Een recent onderzoek in 222 basisscholen bewijst dat: in 61% ervan was de luchtkwaliteit onrustwekkend.
Al dat fijn stof dringt onze longen binnen en veroorzaakt heel wat gezondheidsproblemen: infecties, hart- en vaatziekten of zelfs longkanker. “Luchtvervuiling in schoolgebouwen verhoogt bij kinderen het risico op astma, allergieën en diabetes”, aldus dokter Arrozale de Oñate van de vereniging voor Respiratoire gezondheidszorg en tuberculosebestrijding (VRGT). “Bovendien heeft het een negatieve impact op hun cognitieve ontwikkeling. “Ook voor werkgevers zijn er negatieve gevolgen, zoals verminderde werkprestaties en problematisch absenteïsme. En daar heeft Siemens, partner van IT Centraal nu een oplossing voor.
Wees fijn stof te slim af
Siemens’s gloednieuwe Symaro fijnstofsensor meet de binnenlucht op de werkplek, met lasertechnologie. Het aanwezige stof wordt daarbij opgedeeld in twee categorieën: deeltjes met een diameter van 0.3 tot 2.5 micrometer en deeltjes van 0.3 tot 10 micrometer. De sensor kan eenvoudig ingesteld worden om zijn metingen af te toetsen aan verschillende nationale vereisten.
De display van de sensor licht enkel op wanneer er mensen aanwezig zijn in de ruimte. En als iedereen terug naar huis is, verlaagt het toestel zijn meetfrequentie gevoelig. Op die manier gaat het toestel een pak langer mee. Is de meetmodule in de sensor na langdurig gebruik alsnog versleten, dan kan die eenvoudig vervangen worden.
Nauwkeurige meeting
De sensor kan eenvoudig aan de wand worden gemonteerd en controleert regelmatig de fijnstofconcentratie in de ruimte. Met een laserdiode wordt de hoeveelheid fijnstof gemeten. De sensor is geijkt voor het meten van PM2.5-waarden, maar kan tevens de concentratie van PM10-deeltjes inschatten. Deze zijn groter, maar minder gevaarlijk dan PM2.5. Omdat ze eveneens belastend zijn voor de longen, wordt hun concentratie ook door de sensor gemeten. De meetwaarden worden getoond op een display en kunnen tevens worden doorgestuurd naar het gebouwautomatiseringssysteem. De sensor beschikt over een display die alleen inschakelt wanneer de sensor personen detecteert. Op momenten dat er niemand in de ruimte aanwezig is, wordt de frequentie van de fijnstofmeting verlaagd, wat de levensduur van de sensor aanzienlijk verbeterd.
Integratie
De sensor kan in de bestaande gebouwtechnologie geïntegreerd worden. Men kan hem bijvoorbeeld gaan koppelen aan luchtreinigers, die in veel gebouwen standaard zijn. Ze filteren de lucht en kunnen op basis van de sensorwaarden automatisch worden in-en uitgeschakeld, zodat ze niet de hele tijd hoeven te draaien. Daarnaast is de sensor te koppelen aan een CO2-sensor.
Creating Perfect Places
Deze fijnstofsensor vervolledigt een Siemens-totaalpakket voor een gezond binnenklimaat.
Dat bevat ook nog:
- Sensoren die de CO2-concentratie reduceren en tegelijk de hoeveelheid zuurstof vergroten en zo werknemers productiever maken.
- Technologieën die de luchtvochtigheid en temperatuur optimaliseren. Die verlagen het risico op infecties zoals griep drastisch.
- VOCsensors die schadelijke stoffen die vrijkomen vanuit tapijten en meubels meten.
Al deze oplossingen zijn verbonden met Siemens ‘HVAC-systemen, en volledig geïntegreerd met slimme systemen voor gebouwbeheer. Samen zorgen ze voor een uitstekend binnenklimaat, voor een plek waar we ons fit en gezond voelen: een echte perfect place.
Voor meer informatie:
Bron: Siemens
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
Brain Buildings (IT Centraal) maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten